Wynalazki UMG cieszą się uznaniem
W dniu 1 lutego 2025 r. w Centrum Nauki Experyment w Gdyni otwarto wystawę CLEVERFOOD for everyone – ekspozycję stworzoną przez zespół ekspertów z Ecsite (Europejska sieć centrów nauki i muzeów), która potrwa do 1 czerwca 2025 r.
Gdyńskie Centrum jako jedyne w kraju prezentuje CLEVERFOOD for everyone w swoich przestrzeniach, gdzie właśnie w dniu otwarcia można było zapoznać się z ofertą wynalazków UMG w obszarze żywności funkcjonalnej, zarządzania i nauk o jakości, skracania łańcuchów dostaw i lokalnej produkcji żywności.
Uniwersytet Morski w Gdyni na wystawie reprezentowało Centrum Transferu Technologii – dr inż. Magdalena Kukowska-Kaszuba – dyrektor oraz brokerki innowacji mgr Beata Wetoszka i mgr Marlena Żur-Lewandowska, jak również dr hab. inż. Aneta Ocieczek, prof. UMG i dr inż. Tomasz Pukszta z Katedry Zarządzania Jakością Wydziału Zarządzania i Nauk o Jakości, reprezentanci zespołu twórców innowacyjnego pieczywa.
Wystawę zainaugurowało wydarzenie pod tytułem “Śniadanie mistrzów”, na którym poza prezentacją oferty UMG można było posmakować produktów, tj. chleb kapitański oraz owocowe napoje izotoniczne o unikalnych recepturach i walorach jakościowych. Na stoisku UMG można było się również zapoznać z informacjami na temat zdrowego żywienia oraz pełną gamą rozwiązań dla gastronomii:
- aplikacja mobilna DYLLI,
- autorskie receptury na lody rzemieślnicze o potencjale prozdrowotnym,
- przekąskowe ekstrudaty kukurydziane ze spiruliną, chlorella i białkiem konopnym,
- chleb o podwyższonych właściwościach prozdrowotnych,
- lokalnie i funkcjonalnie: naturalne napoje izotoniczne na bazie soków owocowych.
Na wydarzeniu można było wziąć udział w pokazie gotowania na żywo przygotowanym przez Helę Kłobucką, zwyciężczynię MasterChef Junior 2022, spotkać się z naukowcami, dietetykami, restauratorami i edukatorami Experymentu. Program obejmował wystąpienie wiceprezydentki miasta Gdynia – Oktawii Gorzeńskiej oraz dyrektorki Centrum Nauki Experyment – Alicji Harackiewicz, livecooking w trzech odsłonach, FoodExp – zrównoważona gastronomia,15‑minutowe pokazy, otwarty dostęp do stanowisk oraz spotkanie na temat diety planetarnej.
Przedstawiciele UMG podczas wystawy udzielili kilku wywiadów na temat działalności Uniwersytetu oraz innowacyjnych rozwiązań, które cieszyły się ogromnym zainteresowaniem zwiedzających. Na stoisku UMG wraz z dr hab. inż. Anetą Ocieczek, prof. UMG wywiadu udzielił Grzegorz Pellowski – właściciel Piekarni-Cukierni Pellowski, który rozpoczął współpracę z UMG celem wdrożenia “Chleba kapitańskiego” do sprzedaży na lokalnym rynku, tak aby innowacyjne pieczywo miało wpływ na zdrowie zarówno mieszkańców województwa pomorskiego, jak i odwiedzających nasze strony gości.
Obok innowacyjnego pieczywa, do stoiska UMG zwiedzających wystawę przyciągnęła degustacja napojów izotonicznych na bazie owoców z Gospodarstwa Rolnego Doroty Marszk. Unikalna, prosta receptura produktu, gwarantująca najwyższą jakość została opracowana przez zespół dr inż. Joanny Newerli-Guz i przypadła do gustu małym i dużym smakoszom naturalnych produktów. Naturalne izotoniki, będące nowością w portfolio żywności funkcjonalnej opracowanej w UMG, to efekt współpracy z grupą lokalnych rolników i Gospodarstwem Rolnym Doroty Marszk w ramach projektu pn. „Zdrowa, lokalna i bezpieczna żywność bezpośrednio z gospodarstwa rolnego – innowacyjny model organizacji produkcji żywności oraz wprowadzania ich na rynek lokalny” w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 ARMR.
Patronat honorowy nad wystawą CLEVERFOOD for everyone objęli Czesław Siekierski – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Mieczysław Struk – Marszałek Województwa Pomorskiego oraz Aleksandra Kosiorek – Prezydent Miasta Gdyni.
Więcej informacji:
Polecamy filmik: https://www.gdynia.pl/mieszkaniec/co-nowego,2774/o-wlasciwym-podejsciu-do-zywnosci-wystawa-cleverfood-for-everyone-otwarta,587140
- https://umg.edu.pl/aplikacja-mobilna-dylli-hurthub
- https://umg.edu.pl/lody-rzemieslnicze-o-potencjale-prozdrowotnym
- https://umg.edu.pl/przekaskowe-ekstrudaty-kukurydziane-wzbogacone-bialkiem
- https://umg.edu.pl/sites/default/files/zalaczniki/ulotka-chleb-kapitanski.png
- https://umg.edu.pl/aktualnosci/2024/chleb-kapitanski-receptura-naukowcow-z-uniwersytetu-morskiego-w-gdyni-wkrotce-w
- https://experyment.gdynia.pl/2025/01/15/wystawa-cleverfood-for-everyone-od-1-lutego-w-experymencie/
- https://food2030.eu/projects/cleverfood/
- https://gdansk.tvp.pl/84807487/cleverfood-for-everyone-jedyna-taka-wystawa-w-polsce